Magere kazen

Steeds meer mensen kiezen bewust wat ze eten. Kaas is lekker, maar bevat vet en zout. Veel van onze kazen komen uit kaasmakerijen waar de kaas korter in het pekelbad gaat. Zo trekt er minder zout in de kaas. Door van afgeroomde melk kaas te maken, maken de kaasmakers magere kaas. Hoe zit dat dan met dat plusje dat altijd bij kaas staat?         
Standaard is kaas 48+. Kaas bestaat altijd uit een deel vaste stof en een deel vocht. Het plusje staat voor het percentage vet van de vaste stof. Dus bij de meeste kaas is 48% van de vaste stof vet. Waarom zo ingewikkeld? Kaas is een product dat gedurende de rijping van samenstelling veranderd. Vocht trekt uit de kaas naarmate de kaas langer rijpt. Daarom is er besloten om het vetpercentage over de vaste stof aan te geven, dat veranderd namelijk niet. Is het dan zo dat hoe ouder kaas is, hoe meer vet er in zit? Ja dat klopt. Als je dus wilt genieten van kaas en bewust wilt eten is magere kaas een goed idee!